Taller de baldufa i bitlles catalanes - 09/10/2013

dimecres 9 d'octubre, de 17h a 19h - Parc Jean-Brillant (métro Côte-des-Neiges)

Formulari d'inscripció (recomanat per poder-nos organitzar millor)

La baldufa

La baldufa és un dels joguets més antics i que trobem a totes les cultures. A Catalunya, és un dels jocs de carrer més tradicionals i populars, tant per els nens com per a les nenes, en el que es posa a prova l’habilitat dels que hi participen. Tot i les múltiples variants de forma i nom (baldufa, virolet, trompitxol...), la clàssica baldufa catalana és construïda amb fusta de boix, té el cap pintat de vermell, el qual anomenem barretina, i s’acaba amb una punta de ferro sobre la que s’ha de fer girar i ballar.

Les bitlles catalanes

El joc de bitlles, profundament arrelat a tot Catalunya en el passat i avui en fase de recuperació, té els seus orígens en els més allunyats temps i en les civilitzacions més diverses. 

Pel que fa a Catalunya els documents més antics que es conserven sobre aquest joc daten dels anys 1376 i 1402, el primer de Torroja (Priorat) i el segon d’Igualada, els quals deixen constància del fet de la seva pràctica. Amb l’adveniment de la dictadura franquista, el joc sofrí una sobtada decadència que en molts llocs suposà la quasi total desaparició. Al caire dels anys vuitanta, aprofitant el canvi de règim, el joc retrobà el seu lloc i es produí un reviscolament general.

Qu'est-ce que les quilles catalanes?

El joc, simple i espectacular, té per objectiu tombar cinc de les sis bitlles de què consta. Per fer-ho, el jugador llença fins a tres bitllots des d’una distancia predeterminada. 

Amb la col·laboració del Museu del Joguet de Catalunya

Séjours de l'IRL

Estades lingüístiques en territoris de parla catalana

L'Institut Ramon Llull organitza, conjuntament o amb la col·laboració d'altres institucions, estades de formació lingüística i cultural pensades per millorar la competència lingüística i els coneixements culturals dels estudiants de català de l'exterior per mitjà de cursos, conferències, visites i activitats complementàries.

XII Campus universitari de la llengua catalana

Estada lingüística d'estiu a Barcelona

 

Pays catalans